zen boutique

Σε έναν κόσμο με περισσότερες αρνητικές από θετικές ειδήσεις, ο κόσμος της μόδας έχει τον ρόλο εκείνου που μας κάνει να σκεφτόμαστε πάντα θετικά πως η ζωή συνεχίζεται και αξίζει να την απολαμβάνουμε.

 

Σε μία κοινωνία επίσης που ο καθένας προσπαθεί να βρει τη θέση του, ποιος θέλει να είναι και πως θα εκφράζεται, η μόδα είναι και πάλι εκεί για να μας βοηθήσει να ανακαλύψουμε ποιοι είμαστε μέσα από το ντύσιμό μας. Έτσι, δεν είναι διόλου περίεργο που δύο φορές τον χρόνο, όλος ο πλανήτης στρέφει την προσοχή του στις πρωτεύουσες του στιλ a.k.a Νέα Υόρκη, Λονδίνο, Μιλάνο και Παρίσι,περιμένοντας με λαχτάρα να ανακαλύψουμε τι θα φορέσουμε σε έξι μήνες. Αυτή την περίοδο, το μέλλον της μόδας διαδραματίζεται στο Μιλάνο με τους εκπρόσωπους της ιταλικής μόδας να παρουσιάζουν τις συλλογές τους για τη σεζόν Άνοιξη/Καλοκαίρι 2023.

Ξεκινώντας με τις τάσεις που έχουμε ξεχωρίσει από τις παρουσιάσεις που έχουν γίνει μέχρι στιγμής, δεν μπορούμε να μην παρατηρήσουμε μία κοινή κατεύθυνση των οίκων. Οι οίκοι μόδας της Ιταλίας έχουν αποφασίσει να δημιουργήσουν συλλογές που απευθύνονται στη Γυναίκα που αγαπά να ντύνεται για τον εαυτό της. Γνωρίζει τι της αρέσει και τι όχι, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν πειραματίζεται. Αγαπά τη μόδα, επηρεάζεται από τις τάσεις της χωρίς όμως να χάνει τον χαρακτήρα της. Εξίσου σημαντικό είναι πως η μόδα έχει στρέψει την προσοχή της στη δημιουργία μίας γκαρνταρόμπας που αντέχει στον χρόνο και απλώς εμπλουτίζεται κάθε νέα σεζόν με μικρές χρωματικές πινελιές ή αξεσουάρ που την κάνουν πιο επίκαιρη και μοντέρνα.

Σύμφωνα με τους ιταλικούς οίκους μόδας, το ντύσιμο για τη σεζόν Άνοιξη/Καλοκαίρι 2023 περιλαμβάνει θηλυκές γραμμές με ταγέρ σε έντονα χρώματα όπως αυτά που προτείνει ο Moschinoστενά midi φορέματα που αγκαλιάζουν το σώμα χωρίς να προκαλούν δυσφορία, tailored γραμμές όπως αυτές που προτείνουν ο Raf Simmons και η Miuccia Prada για τον ομώνυμο οίκο, κοστούμια με κάθετες ρίγες για άψογο navy style, δερμάτινα πανωφόρια και suede ολόσωμες φόρμες, mini φούστες όπως αυτές που φέρουν την υπογραφή του οίκου Etroanimal prints και συγκεκριμένα zebra και leopard από τον οίκο Tod's, ντραπέ φορέματα σε γήινους τόνους όπως αυτά της Alberta Ferretti, illusion μοτίβα σύμφωνα με τον οίκο Missoni αλλά και abstract florals σαν αυτά του Jeremy Scott για τον Moschino. Ταυτόχρονα, οι γραμμές των ρούχων είναι αέρινες, προσφέροντας έτσι άνεση σε κάθε περίσταση, ενώ το tailoring αναδεικνύεται ως ο βασικός γνώμονας για κάθε εμφάνιση.

Δίχως αμφιβολία, ανάμεσα στις πιο εντυπωσιακές συλλογές συγκαταλέγεται εκείνη των Raf Simmons και Miuccia Prada, οι οποίοι έχουν αποδειχθεί ως gurus του tailoring και της σύγχρονης φινέτσαςΗ Γυναίκα του οίκου Prada έχει αυτοπεποίθηση και δυναμική, ενώ ταυτόχρονα δεν διστάζει να εκφράσει τη θηλυκότητά της, φορώντας διαφάνειες που συνδυάζει με boxy σακάκια. Εξίσου μεγάλο ενδιαφέρον έχει και η συλλογή του Ian Griffiths για τον οίκο Max Mara. Κάθε συλλογή του σχεδιαστή είναι τόσο ολοκληρωμένη που είναι σχεδόν αδύνατον να αποφασίσει κανείς πως κάνει λείπει. Η SS23 συλλογή ντύνει τη Max Mara Γυναίκα με ψηλόμεσες παντελόνες και bra tops, αμάνικες καμπαρντίνες και μακριά μαύρα φορέματα, κοστούμια σε loose γραμμή και casual ύφος, αλλά και ολόσωμες φόρμες. Φινέτσα, κομψότητα και διαχρονικότητα είναι τρεις όροι που χαρακτηρίζουν σίγουρα τη συλλογή της Max Mara. Οι Moschino και Roberto Cavalli παρέμειναν πιστοί στη θεατρικότητα που τους χαρακτηρίζει με τον πρώτο οίκο να προτείνει mini φορέματα με heart print και τον δεύτερο να προτείνει βολάν και όγκους.

Όσον αφορά στις αποχρώσεις της νέας σεζόν, το σίγουρο είναι πως κάθε γυναίκα θα βρεις εκείνες που της ταιριάζουν. Συγκεκριμένα, οι σχεδιαστές μόδας φρόντισαν να δημιουργήσουν έναν καλό καμβά μέσα από αποχρώσεις όπως το μπεζ, το λευκό, το μαύρο, το καφέ σε μία απόδειξη πως προτάσσουν τη διαχρονικότητα. Ωστόσο, η άνοιξη και το καλοκαίρι του 2023 θα έχουν επίσης πολύ χρώμα. Έντονο ροζ, baby blue, πράσινο mint, κίτρινο pastel, ανοιχτό πράσινο που θυμίζει λίγο neon και πορτοκαλί αναλαμβάνουν να χρωματίσουν το ανοιξιάτικο και καλοκαιρινό ντύσιμο. Ο συνδυασμός του έντονου ροζ με το πορτοκαλί όπως προτείνει η Alberta Ferretti και ο συνδυασμός του μπεζ με το πράσινο mint επίσης σύμφωνα με τον οίκο Fenti είναι επίσης ανάμεσα στα color trends της επόμενης σεζόν.